Gyakran Ismételt Kérdések a lektorálásról

Mi az a lektorálás?

A lektorálás egy már meglévő szöveg javítása, egységesítése nyelvi, stilisztikai, terminológiai szempontból. Lektorálásnak azt a folyamatot nevezzük, amikor egy hozzáértő szakértő (lektor) átnézi az elkészült szöveget tartalmi, stilisztikai, nyelvtani és helyesírási szempontból és kijavítja azokat, vagy javaslatokat tesz a változtatásra. Ezt általában végzett nyelvész, vagy nyelvi lektor végzi. Lektorálásnak nevezzük továbbá azt is, amikor egy elkészült fordítás minőségét vizsgálja a lektor, vagyis ellenőrzi a célnyelvi szöveg alapján a fordítás helyességét, hitelességét, hogy mennyire maradt hű a fordított szöveg az eredetihez.

A lektorálásnak alapvetően két fő típusa van:

 • nyelvi lektorálás: a helyesírási hibákra, a melléütésekre, a stilisztikai tökéletlenségre vadászom és kegyetlenül leszámolok velük;
 • szakmai lektorálás: odafigyelek a terminológiára, a szakszavak helyes használatára, a szövegben leírtak pontosságára is.

A nyelvi lektorálás több mélységben létezik:

 • Helyesírási ellenőrzés: értelemszerűen a lektorálás menete során itt csak a helyesírást ellenőrzöm, például a pontokat, vesszőket, j-ket és ly-okat, egybe- és különírásokat, vagyis elsősorban azokat a dolgokat, amiket már az iskolában is tanultunk. Persze a helyesírásnak van egy csomó olyan finomsága is, amit nem tanítanak, csak tapasztalat útján szerezhet meg az ember. Már több mint 13 éve foglalkozom lektorálással és korrektúrázással, naponta több oldalnyi szöveget nézek át – ez a hatalmas rutin segít abban, hogy a legapróbb hibákat is megtaláljam és kijavítsam.
 • Stilisztikai javítások: itt már nem csupán a helyesírást ellenőrzöm, hanem lektorként kitérek a szöveg stílusára, annak egységességére is. Odafigyelek például arra, hogy ha egyes szám első személyben kezdted a szöveget, akkor végül ne fordulj át egyes szám harmadik személybe vagy, hogy következetesek legyenek az utalások, egységes legyen a mondatok megformálása és még sok másra.
 • Szöveg átírása: bizonyos esetekben – csak akkor, ha ezt kifejezetten kéred – előfordul, hogy más jellegű javításokat is elvégzek a szövegben. Ilyenek lehetnek például a terminológiai javítások, amikor ellenőrzöm a szakterület terminológiáját és javítom, ha valahol eltévesztetted a szakkifejezéseket. Ezen kívül kérhetsz szöveg-összetartási javításokat is, vagyis korrigálok, hogy egységes maradhasson a szöveg hangneme.

Szakmai lektoráláskor a szöveg terminológiájára figyelek:

Mivel nem vagyok minden területnek a szakértője, ezért ezt csak bizonyos szakterületek esetén tudom vállalni. Nyelvészet szakon diplomáztam, így alapvetően csak nyelvtani lektorálással foglalkozom, de vannak olyan tudományterületek, amelyekkel már sokat dolgoztam, így bizonyos esetekben általános szakmai lektorálást is kérhetsz tőlem. Az alábbi területek terminológiájáról nagy bizonyossággal el tudom dönteni, hogy helyesen használtad-e:

 • információtechnológia,
 • számítástechnika (hardver, szoftver),
 • tartalomkezelő rendszerek,
 • kommunikáció,
 • marketing,
 • reklámszövegek,
 • gépészet,
 • építészet,
 • orvosi típusú szövegek (gyógyszerek),
 • szépségipar,
 • oktatás.

Milyen nyelven kérheted a lektorálást?

Magyar anyanyelvű vagyok, magyar képesítésem van, ezért kizárólag magyar nyelvű szöveget lektorálok. A szöveg lehet:

 • egynyelvű: magyar nyelven íródott,
 • vagy fordítás: valamilyen nyelvből magyarra fordított. Ha a forrásnyelv (amiből fordították) angol, orosz, finn, észt, olasz, vagy holland, akkor az eredeti szöveg elküldése esetén nemcsak a magyar fordítást, de a két szöveg összehasonlítását, a fordítás lektorálását is elvégzem, ha szeretnéd! Ha a forrásnyelv (vagy a célnyelv) ezektől eltérő, akkor keress meg ide kattintva, és kérj egyedi árajánlatot. Fordítóiroda-partneremnek köszönhetően szinte bármely nyelven tudok neked anyanyelvi lektort ajánlani korrekt árakon. A munkát ebben az esetben is személyesen én felügyelem, és ilyenkor is garantálom neked a hibamentes végeredményt!

Milyen szöveget lektoráltathatsz?

Bármilyen szöveget, ami le van írva. Lehet ez egy könyv, egy blogbejegyzés, egy előadás jegyzetei, egy hírlevél, egy kampány, egy szlogen, lehet rövid, vagy lehet hosszú, lehet egyszerű, vagy lehet szakmai; ha le van írva, bátran elküldheted nekem és én szívesen lektorálom. Bármilyen írott szöveget ki lehet javítani. A kérdés csak az, hogy milyen lektorálást szeretnél.

Mennyibe kerül a lektorálás?

A lektorálás árát nem lehet előre megmondani, mert azt 3 dolog határozza meg:

 • Milyen hosszú szövegről van szó
 • Milyen határidővel kéred
 • Milyen mélységű lektorálásra van szükséged

Csak akkor tudom pontosan megmondani a lektorálás árát, ha tudom a választ a fenti kérdésekre, vagyis amikor már egyeztettük a részleteket, és láttam a szöveget is. Minden elküldött szöveget a legnagyobb diszkrécióval kezelek, vagyis akkor is megtartom a titkaidat, ha az árajánlatot látva végül mégsem engem bízol meg a feladattal. Küldd el a szövegeidet minél hamarabb, és ígérem, hogy a lehető leggyorsabban megírom neked a pontos árajánlatot!

Mennyi idő alatt van kész a lektorálás?

A lektorálás időtartama szintén a szöveg hosszától és a kért mélységtől függ. Egynyelvű lektorálás (vagyis amikor csak magyar szöveget küldesz) esetén körülbelül 8 000 szó lektorálását tudom elvégezni egy nap alatt, fordítások lektorálása esetén ennél kevesebbet. Amikor megkeresel és elküldöd nekem a szövegedet, a lektorálás árajánlata mellé mindig megírom azt is, hogy mikor fogom küldeni a kész szöveget.

Milyen formátumban küldheted a szövegeket?

Bármilyen szerkeszthető formátum megfelel számomra. Egynyelvű lektorálás közben általában .doc, .docx, .xls, .xlsx (vagyis a hivatalos, közismert Microsoft Office) formátumú fájlokkal dolgozom, de természetesen kezelni tudok HTML, xml és PDF formátumú szövegeket is. Ha két- vagy többnyelvű lektorálásra van szükség, akkor pedig bármely, a CAT szoftverek által kezelni képes formátummal elbírok.

Van-e garancia az elkészült szövegre?

Minden leadott munkámra személyes garanciát vállalok. Amennyiben a munka elvégzését követő 1 héten belül a lektorálási munkámmal kapcsolatban bármilyen kérdésed felmerül, a már leadott szöveget díjmentesen újból átnézem, és az igényeid szerint javítom, ha szükséges.
A javítások ez esetben csak a konkrét nyelvtani esetekre vonatkoznak, és nem terjednek ki a stilisztikai javításra (más szó, más kifejezés használata a szövegben).

Mi történik, ha változtatsz a szövegen és újra szeretnéd lektoráltatni?

Ha változtatsz a szövegen és szeretnéd, ha újra lektorálnám, akkor csak az új részeket kell 100%-ban kifizetned. Természetesen ilyenkor a régi szöveget is újra átnézem – hiszen lehet, hogy az új információk tekintetében helyenként változtatni kell – de ezért az eredeti ár 30%-át kell csupán kifizetned.
Ha már lektorált szöveg új verzióját szeretnéd újra lektoráltatni, akkor figyelj oda, hogy a régi és az új szövegek láthatóan elkülönüljenek (pl. más színnel írod az újat). Így mindketten tudjuk, mekkora mennyiségről van szó.

Foglalkozom-e szövegírással?

Nem. Nem vagyok szövegíró. Már elkészült szövegekkel dolgozom.

Ettől függetlenül szívesen átírom a szövegedet, ha azt a stílus vagy a szövegkörnyezet úgy kívánja, és jóváhagyod.

Hogyan is zajlik a lektorálás?

Miután felvettük egymással a kapcsolatot, elküldöd a szöveged valamilyen szerkeszthető formátumban.
Én belenézek az anyagba, és javaslatot teszek arra, hogy milyen mélységű lektorálásra lenne szükség, illetve azt mennyi idő alatt és mennyiért tudnám elvállalni. Természetesen előfordulhat, hogy te ennél egyszerűbb vagy más típusú lektorálást szeretnél, ezért mindig megbeszéljük a te igényeidet is, és ezután állapodunk meg a határidőben és a végleges árban.

Előfordulhat, hogy a lektorálás alatt néhány kérdésben megkereslek, hogy minél jobb lehessen a végeredmény. Ha elkészültem, elküldöm neked a végleges változatot. Ha ilyenkor bármi kérdésed vagy kételyed támad, megbeszéljük. Ha elégedett vagy a munkával, és nincs több feladatom a szövegeddel, akkor a lezárhatjuk az együttműködést, és a megegyezésünk alapján számlát küldök neked. További kérdésed van? Keress meg bátran, hogy megválaszolhassam.

Lektoráltatni szeretnél?

Ajánlatkérés

* Kötelező mezők


Lehetséges fájltípusok: doc, docx, txt
Maximális fájlméret: 2MB

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

Legutóbbi hozzászólások

Kategória